Gluteenivabad vastlakuklid (pärmiga)

Gluteenivabad vastlakuklid

Gluteenivabad vastlakuklid tahavad pisut pealehakkamist, kuid nende tegemine ei ole nii keeruline kui alguses tundub. Seekord kasutasime juuretise asemel pärmi ja kerkisid ilusti. Isegi ümarat ja kena vormi hoidsid üsna hästi. Peamiseks komponendiks oli Nonna tume universaalne gluteenivaba küpsetusjahu, kus erinevate jahude osakaalud juba täpselt parajaks segatud.

Retsept:

50 g koorevõid (või õli)
200 ml taimset piima või tavalist piima
0,5 tl kardemoni
1 kanamuna
0,5 tl soola
50 g suhkrut
300-350 g tumedat gluteenivaba universaalset küpsetusjahu (võib ka heleda GV universaalse küpsetusjahuga teha)
12 g pakk kuivpärmi

Käesoojas piimas sega sool, õli (või muu rasvaine), suhkur, kanamunad. Jahusegule lisa kuivpärm ning kardemon. Sega kõik kokku. Sega niikaua kuni taigen ei kleepu enam käte külge ja on sile ning läikiv. Gluteenivaba taigna puhul on see natuke aeganõudvam ja kui päriselt ikka lahti ei löö, ei ole ka hullu. Jäta taigen kerkima soojemasse kohta u 30-60 minutiks. Kui taigen on kerkinud kahekordseks, siis vormi sellest ilusad pallid ja pane plaadile veel natukeseks rätiku alla kerkima. Küpseta 180 C juures ca 15 minutit kuni sai on pealt kuldpruun. Jahuta, lõika mütsike ning uurista auguke, kuhu lisa oma lemmik moos ja kaunista vahukoorega. Peale võid raputada tuhksuhkrut.

Kasutatud tooted:

Tume gluteenivaba universaalne küpsetusjahu

Mahe jahvatatud kardemon

Mahe rafineerimata roosuhkur

Muuseas on gluteenivaba Nonna tume universaalne jahusegu läbinud ka Veterinaar- ja Toiduainelaboratooriumi gluteenisisalduse testi ja võime ametlikult öelda, et see sisaldab gluteeni alla 5 mg/kg (lubatud on kuni 20).  Testiga võib tutvuda siin:

https://www.nonna.ee/wp-content/uploads/2018/02/TA1801385-KT_0-1-1.pdf

Avalda arvamust

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga