Have You heard about topinambur?

Lately, topinambur is getting more and more popular but it still confuses people, why it looks like ginger and what is its purpose.

Topinambur has many names:

  • Jerusalem artichoke
  • Sunroot
  • Sunchoke
  • Earth apple

 

What you can do from topinambur?

Mostly, topinambur is known as superior ingredient in fine dining restaurants.

Enamasti tuntakse maapirni kui peenet restoranis pakutavat garniiri, mida sööd mugulakese ja saad aasta aega sõpradele kiidelda, kui peeneid roogasid maitsnud oled. Tegelikult on maapirnil väga palju kasutusalasid ja igas leibkonnas peaks vähemalt üks maapirnist tehtud toode iga päev kättesaadav olema.

  • Toores maapirn- haki, riivi või viiluta salatitesse
  • Kuumtöödeldud maapirn– hauta, prae, küpseta, keeda ja serveeri meelepärase prae juurde
  • Maapirni mahl– maapirni mahla võib niisama juua ja lisada ka smuutidesse või magustoitudesse
  • Maapirni jahu küpsetamisel– asenda 10-15%  muust jahust maapirnijahuga ja pikendad säilivuaega ning lisad küpsetisele hulga kasulikke omadusi
  • Maapirni jahu superfood– maapirni külmkuivatatud jahu sobib superfoodina rikastama jogurteid, smuutisid, pudrusid, püreesuppe jne.
  • Maapirni pressjääk– krõmpsuvalt kasulikku maapirni pressjääki sega müslidesse, jogurtile, puista püreesupile või näksi niisama
  • Inuliin– on maapirni vesilahustuv kiudaine ja süsivesik, mille lagunemisel moodustub fruktoos

Kuidas on kõige kasulikum maapirni tarbida?

Toorelt on maapirni aga keeruline säilitada kuna see sisaldab palju vett ja võib pikemaajalisel säilitamisel krimpsu tõmmata. Kuumtöötlemine on ka variant maapirni oma toitumisse lülitamiseks, kuid pikem kuumutamine lagundab inuliini ja vabanev fruktoos võib toote läägelt magusaks muuta. Tänapäeval on kõige lihtsam ja mõistlikum variant tarbida maapirnijahu. See sisaldab kõrges, inimorganismi jaoks toimivas koguses inuliini ja seda jahu saab erinevatele toodetele lisada.

Autorid: „Kuidas on kõige kasulikum maapirni tarbida?“,  Mihkel Zilmer, meditsiinidoktor, Tartu Ülikooli professor, BioCC teaduskonsultant ja Andre Veskioja, vanemteadur, BioCC OÜ

Kuidas maapirn maitseb?

Maapirni maitset kustutakse „õrnalt pähkliseks“. Erinevates toitudes annavad maitsenüanssi pigem muud koostisosad ja maapirni enda maitse jääb harva domineerima.  Näiteks porgand, kui hammustad värsket porgandit, siis tead täpselt, et see on porgand, aga kui kasutad seda erinevates toitudes, siis ta sujuvalt seguneb maitsetega.

Miks peaks maapirni sööma?

See on ammu teada, et „juurviljad on head, sööge palju juurvilju“ jne. Maapirni mugul ei ole ainult „kasulik“, vaid sellel on uskumatult palju omadusi, mida meie organismil on iga päev vaja.

  • Sisaldab vajalike mineraalaineid ja mikroelemente
    • kaltsiumi, rauda, kaaliumi, kroomi, magneesiumi ja fosforit
  • On hea kiudainete allikas
    • sisaldab dieet kiudainet inuliin
    • toetab seedesüsteemi
    • toetab  veresoonkonda
    • parandab üleüldist tervist
    • aitab alandada kolesteroolitaset
    • vähendab diabeediriski
  • Toetab kaalulangetamist
    • vähendab magusaisu
    • elavdab ainevahetust
    • normaliseerib söögiisu
  • Sobib diabeetikutele
    • madala glükeemilise indeksiga (ei tõsta oluliselt veresuhkrut)
  • On prebiootilise* toimega
    • kasulik inimese soolestiku mikrobioomile

*Prebiootikumid on toidu koostisosad, mis loovad “headele” bakteritele soodsa ja “halbadele” bakteritele ebasoodsa keskkonna. Need seedimatud kiud fermenteeruvad käärsooles, mis toob kaasa madalama PH-taseme, mis omakorda muudab soolestiku tervemaks

Tervitage julgesti maapirnitooted enda päevamenüüdesse ja tundke end terve ja energilisena, sest teie seedesüsteem saab maapirnist vajaliku eluterveks toimetamiseks!

Maapirnijahu võid osta eraldi või juba segatuna teiste supermarjadega. Kõik tooted on saadaval meie e-poes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *