Kodune rukkileib maapirnijahuga

Ehtsa koduse rukkileiva tegu on eestlastele siiani hindamatu väärtusega traditsioon. Veel väärtuslikumaks muudab leivateo hoopiski maapirnijahu, mis annab lisaks organismile kasulikele fermentidele, kiudainetele ja vitamiinidele meile lisajõudu veel ka prebiootikumide näol. Selle retsepti näol valmib kodune rukkileib, mis lisaks oma suurepärasele konsistentsile ja maitsele on äärmiselt vajalik ka meie seedesüsteemile.

Kodune rukkileib on tõeline väetoit!

Juuretis

Kuna leivaküpsetamine on üsna levinud, tasub juuretisepoega küsida sõprade-tuttavate käest. Selle valmistamine on küll väga lihtne, aga vajab päris pikka sissetöötamisaega (4–5 leivategu), et sellest head leiba saada. Juuretisepoega tuleb hoida kui silmatera, just see on alus uue leiva küpsetamiseks. Toatemperatuuril säilib ta mõne päeva, külmkapis 2–3 nädalat. Hoida võiks teda plastkarbis või klaaspurgis, kuid siiski peaks ta ka õhku saama – kaane peaks jätma paokile või sellele augud sisse tegema. Metallnõu pole hea, sest metalliühendid kipuvad juuretisele külge jääma. Juuretisepoega võib võtta nii käärinud juuretisest kui ka sõtkutud tainast. Paremini säilib ta tainapallina, vedelana kipub kiiremini elu kaotama. Kui juuretis on oma elujõu kaotanud, ei tasu veel lootust kaotada – teda on ehk võimalik ellu äratada. Siis võib lisada pisut keefiri või hapupiima ja lasta tal soojas ruumis seista.

Lihtne juuretisepoeg

  • U 3–5 dl petti, hapupiima või keefiri
  • 2–3 jämedat rukkileivaviilu

Pudista leib ja sega keefiri või petiga, nii et segu oleks vedela pudru paksune, kata rätikuga ja jäta 2–3 päevaks toasooja käärima. Kui segu pinnale tekivad mullid, on juuretis valmis.

Allikas: Nipiraamat

 

Rukkileib maapirnijahu ja seemnetega

Eeltaigen

  • 100 g leivajuuretist
  • 0,5 l vett
  • 2 dl täistera rukkijahu
  • 2 dl rukkihelbeid

Taigen

  • 6 g meresoola
  • 0,5 dl Demerara suhkrut
  • 1 dl rukkilinnasejahu
  • 1 dl Nonna külmkuivatatud maapirnijahu
  • 1 dl nisujahu
  • 1 dl täistera rukkijahu
  • 1 dl kooritud kanepiseemneid
  • 0,5 dl seemnesegu

 

Sega käesooja vette eeltaina ained ja jäta kaetult üheks ööks sooja kohta käärima.

Järgmisel päeval peab eeltaigen  mõnusalt mulisema.

Nüüd sega taignasse sool, suhkur rukkilinnasejahu ja maapirni jahu. Sega kõik hoolega läbi. Nüüd lisa kanepi seemned ja soovi korral muid seemneid. Lõpuks lisa rukkijahu ja nisujahu ning klopi tainas hoolega läbi. Selleks on hea kasutada suuremat puulusikat.

Tõsta tainas ühte suuremasse või kahte väiksemasse vormi. Silu niiske käega pind siledaks ja kata rätikuga.

Pane leivad sooja kohta kerkima u.3 tunniks või kui vormis on tainast poole rohkem.

Küpseta 180 C ahjus  väikseid vorme 50 min. Suurt leiba 1 tund.

 

Jaga kindlasti tulemust ka meiega, oleme põnevil! #nonnahealth #nonnaorganic

 

Retsepti autor: Pille Sass 

Avalda arvamust

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga