Lipuvärvides juustukook

Lipuvärvides juustukook

Saabuva suure Eesti Vabariigi sünnipäeva puhul tegin ühe piduliku sobivates värvides maitsva koogi. Sini-must-valge koogi puhul on alati küsimus, kuidas saada koogile sinine. Kuna ma toiduvärve kasutada ei soovinud, siis kasutasin selleks eestis kasvanud imeilusaid mustikaid. Valge tuled kohalikust mahe vahukoorest ja toorjuustust ja põhi meie enda šokolaadi küpsistest.

RETSEPT

Põhja jaoks küpsiste tegemine:

1 pakk Nonna mahe kakaoküpsisesegu
200 g võid
4 spl vett

Lisa jahusegule 200g sulavõid ja 4 spl vett (selleks, et küpsis krõbe saaks). Ühtlane segu vormi küpsetuspaberi abil rulliks ja keera küpsetuspaberi sisse (2-3 rulli) ning aseta 15 – 30 min sügavkülma. Tahenenud rullist lõika noaga 1 cm paksused kettad ja lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 C 9 min.

Kui soovid võid põhja teha ka Nonna tumeda šokolaadi muffinisegust, siis saad vähesema või kogusega põhja.

Põhja retsept:

200-250 g Nonna kakaoküpsisesegust tehtud küpsiseid
100 g võid

Purusta jahtunud küpsised ja sega sulavõiga. Kata lahtikäiva vormi (mina kasutasin 26 cm vormi) põhi küpsetuspaberiga ja laota segu sellele. Pressi kõvasti kinni ja pane külmkappi tahenema kuni valmistad juustukoogi segu.

Juustutäidise retsept:
800 g toorjuustu
200 ml vahukoort
100 g suhkrut
4 želatiinilehte
100 g mustikaid
soovi korral u 100 g valget šokolaadi

Vahusta toasoe toorjuust suhkruga ühtlaseks ja pehmeks  kreemiks. Soovi korral sulata valge shokolaad veevannil ja sega vahustades toorjuustukreemi hulka.

želatiinilehtede puhul käitu vastavalt pakendi juhistele, aga üldiselt tuleb neid leotada 5 minutit külas vees. Seejärel pigista need kuivaks ja sulata väheses kuumas (mitte keevas) vees (u 1-2 supilusikatäit vett 1 plaadi kohta).

Lase želatiinisegul natuke jahtuda. Vahusta samal ajal 200 ml vahukoort. Sega želatiinisegu juustusegu hulka samal ajal seda vahustades. Seejärel sega segu hulka ettevaatlikult vahukoor, et segu jääks kohev. Võta külmkapist koogipõhi ja laota sellele u pooled mustikad. Vala toorjuustukoogi segu põhjale ja pane peale ülejäänud mustikad, neid natuke segu sisse lükates. Pane kook vähemalt 4 tunniks külmkappi!

Kui kook on tarretunud võid sellele veel lisada mustikaid ja süües näiteks maasika toormoosi! Naudi!

 

 

 

 

Avalda arvamust

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga